به گزارش خبرنگار پایگاه خبری نسیم خاوران، «راه آهن» یکی از قدیمی ترین مطالبات مردم استان خراسان جنوبی است که اسناد و مدارک آن به سال ۱۳۴۷ در روزنامه های قدیمی کشور موجود است. مطالبه ای که طرح آن در جراید استانی به دهه ۸۰ برمی گردد.
تلاش مجمع نمایندگان استان خراسان جنوبی برای دریافت ردیف بودجه این پروژه ملی به سال ۱۳۹۴ برمی گردد که بالاخره با موافقت مسئولان روبرو شد. بالاخره عملیات اجرایی قطعه ۱۶ این پروژه که به آرزوی دیرینه خراسان جنوبی مبدل شده بود به سمت یونسی در محدوده خراسان جنوبی به طول ۳۲ کیلومتر اواسط سال ۹۸ آغاز شد.
این پروژه از زاهدان در شمال استان سیستان و بلوچستان شروع شده و در امتداد شرقی با پوشش شهر زابل و مرز میلک (افغانستان) از شهرهای نهبندان، سربیشه، بیرجند و قاین در خراسان جنوبی عبور میکند و دارای ۲۳ قطعه است که از این تعداد ۱۴ قطعه در استان خراسان جنوبی و یک قطعه در خراسان رضوی است که مسئولیت عملیات قطعه خراسان رضوی نیز بر عهده خراسان جنوبی است.
قطعه ۱۴؛ پیشران پروژه ریلی شرق کشور در خراسان جنوبی
استاندار خراسان جنوبی در بازدید از قطعات ۱۳ و ۱۴ پروژه راه آهن در شهرستان سربیشه از قطعه ۱۴ بهعنوان یکی از شاخصترین و فعالترین بخشهای اجرایی پروژه نام برد و روند پیشرفت آن را مثالزدنی توصیف کرد.
پروژه ریلی شرق کشور، بهعنوان یکی از طرحهای بزرگ زیرساختی کشور، از چابهار تا سرخس امتداد دارد و سه استان را دربرمیگیرد. خراسان جنوبی با سهم ۴۳۲ کیلومتری در قالب ۱۴ قطعه، نقش مهمی در این کریدور حیاتی ایفا میکند.
در این میان، قطعه ۱۴ نهتنها از نظر اجرایی جلوتر از سایر قطعات است، بلکه به الگویی از همدلی، سرعت و کارآمدی تبدیل شده است. به گفته استاندار، این قطعه با وجود دشواریهای فنی و مسیرهای کوهستانی، با تلاش شبانهروزی پیمانکار و هماهنگی دقیق میان دستگاهها، پیشرفت چشمگیری داشته است.
وی افزود: قطعه ۱۴ نشان داد که وقتی همت باشد و کار به دست نیروهای جهادی و باانگیزه سپرده شود، نتیجه چیزی جز پیشرفت و امید نیست. این قطعه امروز پرچمدار پروژه راهآهن در استان است.
بنا بر آمار رسمی، تاکنون بیش از ۲۰ درصد از مسیر ریلی در خراسان جنوبی پیشرفت فیزیکی داشته است. از مجموع صورتوضعیتهای ثبتشده که به بیش از ۴ هزار میلیارد تومان میرسد، ۲.۵ همت به پیمانکاران پرداخت شده و بیش از یک همت نیز توسط دولت سیزدهم تزریق شده است.
پروژه از چهار شهرستان نهبندان، سربیشه، بیرجند و قاینات عبور میکند و در حال حاضر بیش از ۱۸۰۰ نفر بهصورت مستقیم در آن مشغول به کار هستند.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به بازدید از چهار قطعه فعال، تصریح کرد: قطعه ۱۴ نهتنها در عملیات اجرایی بلکه در هماهنگی با دستگاههای اجرایی، رعایت ملاحظات محیط زیستی، و حل مشکلات معارضین محلی نیز عملکرد موفقی داشته و شایسته قدردانی است.
در بخش پایانی این بازدید، استاندار از پیگیریهای مستمر نمایندگان مجلس، همراهی مردم، و نقش رسانهها در مطالبهگری عمومی تقدیر کرد و افزود: پروژه راهآهن شرق کشور بهویژه در قطعه ۱۴، امروز نماد امید و توسعه است. با همین روحیه انقلابی، امیدواریم بزودی شاهد بهرهبرداری از این مسیر حیاتی باشیم.
قطعه ۱۴ راهآهن خراسان جنوبی، فعالترین قطعه در حال اجرا / وعده تحویل زیرسازی تا پایان سال
جواد سلیمانی مدیرعامل شرکت ساختمانی و راهسازی کیهان راه شرق هم از افزایش ۱۰۰ درصدی توان کاری در این قطعه خبر داد و گفت: قطعه ۱۴ بهعنوان فعالترین قطعه راهآهن در استان خراسان جنوبی شناخته میشود.
وی با اشاره به روند اجرای پروژه افزود: زیرسازی مسیر در حال انجام است و بهصورت لایهبهلایه پیش میرود. با این حال، تامین مالی و اعتبارات مورد نیاز، از چالشهای جدی پروژه محسوب میشود.
سلیمانی تصریح کرد: زیرساخت پروژه علاوه بر اعتبار، نیازمند زمان کافی نیز هست. همچنین کمبود آب در منطقه از دیگر مشکلات موجود است. در حال حاضر تنها منبع آب، یک حلقه چاه متعلق به مرکز تحقیقات کشاورزی است که با توجه به فصل گرما، پاسخگوی نیاز پروژه نیست.
وی امیدواری کرد در صورت رفع موانع مالی و تأمین آب، عملیات زیرسازی تا پایان سال به اتمام برسد.
او همچنین خاطرنشان کرد: سایر قطعات نیز آمادگی لازم را دارند و در صورت حل مشکل مالی، میتوان پروژه را با سرعت بیشتری به سرانجام رساند.