محرم فصل شروع حماسه های عاشورایی است. حماسه هایی که هر ماه را محرم، هر سرزمین را کربلا و هر روز را عاشورا می کند؛ محرم تاریخی است که قطب بندی جدیدی را در جامعه اسلامی ارائه می کند.
صدای محرم که به گوش می رسد عاشقان ابا عبدالله الحسین علیه السلام به پا می خیزند و لبیک گویان به استقبال ماه شهادت و ایثار و ایمان می روند و هیئات مذهبی، مداحان و مبلغان باری دیگر در مسیر عشق قدم بر می دارند تا پیام و هدف مولایشان حسین علیه السلام را تبیین و تبلیغ کنند.
*در زیر خیمه اش همه یک خانواده ایم
هر ساله قبل از رسیدن ماه محرم، شعارهایی توسط جامعه ایمانی مشعر تعیین می شود که سرلوحه کار هیئات مذهبی، مداحان و مبلغان در طول ماه محرم و صفر قرار می گیرد تا گرد آن شعار حرکت کنند.
امسال طبق سنت هر ساله شعار «در زیر خیمه اش، همه یک خانواده ایم» تعیین شده است. شعاری که مفاهیم و اهداف بزرگی را به دنبال خود دارد چرا که ابتدا نشان می دهد همه از یک خانواده هستیم و در زیر پرچم حسین علیه السلام نفس می کشیم.
دشمن با راه اندازی اغتشاشات و فتنه اخیر نشان داد که هدفش از بین بردن اتحاد و وحدت و همدلی بین مسلمانان به خصوص ملت ایران در هر قشر و سن و فرهنگ و مذهب است و شعار محرم امسال می تواند به همه سنین و اقشار بگوید که یادمان نرود همه از یک خانواده هستیم.
عشق به ابا عبدالله الحسین علیه السلام، سن و سال، و دین و مذهب و فقیر و غنی نمی شناسد و هر کسی با هر نوع پوشش و تفکری می تواند در زیر خیمه حسین بن علی علیه السلام زندگی کند و به تبلیغ آزادی و فرهنگ اسلامی بپردازد.
تعیین شعار برای ماه محرم و صفر سبب می شود تا وظیفه سنگینی بر دوش هیئات مذهبی و مبلغان و مداحان قرار گیرد. امروز همه وظیفه دارند تا به مقابله با جنگ ترکیبی دشمن بروند و تبیین و تبلیغ را که مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار دارد، سرلوحه کار خود قرار دهند.
دشمن نشان داد که این جنگ ترکیبی به دنبال فاصله انداختن بین مردم به خصوص نسل جوان و شعائر دینی و فرهنگ و عاشورای حسینی است اما نباید اجازه داد تا دشمن به اهداف نحس خود دست یابد چرا که این کشور را محرم و صفر است که به عزت و اقتدار و آزادی رسانده است.
به منظور پرداختن به اهمیت توجه به شعائر امسال محرم الحرام به سراغ یکی از کارشناسان حوزه دین رفتیم. گفتگوی خبرنگار خبرگزاری با حجت الاسلام محمد شاکری-امام جمعه فردوس- را به شرح ذیل می خوانید؛
۱-فلسفه انتخاب شعار برای ماه محرم در هر سال چیست؟ انتخاب شعار برای هفته ای یا دهه ای و یا مناسبتی و همچنین ایام عزای خاندان پیامبر اکرم (ص) میتواند بیانگر یک ارزش و هدف مقدس باشد. به این منظور که جامعه باید به آن سمت حرکت کند و با این شعار می خواهند توجه عموم را به آن ارزش جلب نمایند و از طرفی می تواند بیانگر یک مشکل و یا یک تهدید و آسیب باشد که باز می خواهند با انتخاب آن شعار افکار عمومی جامعه را متوجه آن کنند.
۲-چرا امسال شعار «در زیر خیمه اش همه یک خانواده ایم» برای ماه محرم انتخاب شده است؟ به نظر بنده، طرح و بیان شعار «زیر خیمه اش همه یک خانواده ایم» از دو زاویه بسیار اهمیت دارد.
زاویه اول متحد و همفکر بودن است. همه خوب می دانند که دشمن اتحاد و وحدت و با هم بودن ما را نمیخواهد و به دنبال ایجاد شکاف بین آحاد مختلف جامعه است پس ما باید با هم بودنمان را حفظ کنیم.
از طرفی این با هم بودن هم مانند یک خانواده است همان گونه که اعضای یک خانواده هم امکان دارد سلیقه های متفاوتی داشته باشند لکن وقتی پای خانواده به میان می آید همه با هم متحد می شوند.
اعضای یک جامعه هم اینگونه است. قطعا دارای سلیقه های مختلفی هستند لکن وقتی پای خانواده مطرح شد همه باید مدافع یکدیگر باشند و البته زاویه سومی هم وجود دارد و اینکه وقتی پای اسلام به میان آمد خانوادگی مانند خانواده امام حسین (ع) باید به میدان بیاییم و از اسلام عزیز دفاع کنیم.
۳-این نوع شعارها چه تاثیری می تواند بر جامعه و ترویج فرهنگ حسینی بگذارد؟ ببینید یکی از بهترین راه های رسیدن به این موضوع این است که گفتمان سازی صورت بگیرد و آن موضوع به عنوان یک مطالبه عمومی درآید.
تعیین شعار، زمینه را برای این مطالبه عمومی و گفتمان سازی فراهم می کند و به هر حال وقتی رسانه ها، روحانیون و سخنرانان به این موضوع بپردازند به صورت طبیعی آن موضوع به یک مطالبه عمومی در می آید و تحقق آن را سرعت می بخشد.
۴- چه راهکارهایی برای تحقق این شعار پیشنهاد می دهید؟ کارهایی که اتحاد و وحدت را بین هیئات مذهبی و عزاداران بیشتر می کند مانند برگزاری محافل عمومی که همه مردم بتوانند از آن استفاده کنند در گذشته مرسوم بود و البته هنوز هم احتمالا در شهرهایی باشد.
هیئات و مساجد در روزهای خاصی مهمان یکدیگر می شدند و این نوع کارها همدلی را بیشتر میکرد. چه اشکالی دارد که گاهگاهی حداقل برای یک روز بعضی از محافل میزبان بشوند و دیگران را برای عزاداری و اطعام دعوت کنند و همه در یک محفل باشکوه به عزاداری بپردازند.
تجربه حقیر می گوید که اگر اخلاص در کار باشد و همه یک هدف متعالی را دنبال کنیم و ابتکار عمل داشته باشیم به اجتماعات باشکوهی از جمله نماز ظهر عاشورا، پیاده روی اربعین و کارهایی از این قبیل می رسیم.
۵-هیات های مذهبی و مداحان و مبلغان چه وظیفه ای بر عهده دارند؟ اتفاقا هیئات مذهبی و مداحان و مبلغان بسیار وظیفه مهمی را بر عهده دارند. هیئات مذهبی، سنگر های دفاع از فرهنگ ظلم ستیزی و استکبار ستیزی اهل بیت (ع) و مداحان و مبلغان فرماندهان این عرصه در خط مقدم و جهاد تبیین هستند.
هیئات مذهبی می توانند وحدت، همدلی، ایثار، جهاد، شهادت طلبی، بذل، بخشش، رحم، عطوفت و احترام به بزرگترها را در کنار اشک و شور و هیجان به وجود آورد.
مداحان و سخنرانان و مسئولین هیئات، فرمان این دستگاه را به دست دارند و امیدواریم خدای متعال به برکت امام حسین (ع) و مجالس گریه و عزایش برکاتش را بر مردم ما نازل بفرماید.
پایان خبر/