به گزارش پایگاه خبری نسیم خاوران، محمدرضا غیرتی-فرماندار زیرکوه- در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی اظهار داشت: شهرستان زیرکوه قطب تولید زرشک مرغوب در کشور و حتی در جهان است.
وی در ادامه گفت: باغات زرشک یک سال محصول می دهند و یک سال هم درخت خودش را برای سال بعدی می سازد و یک سال در میان محصول زرشک داریم.
*جیب دلالان مملو از سرمایه و سود زرشک کاران
غیرتی با بیان اینکه بیشتر باغات در شهرستان زیرکوه و بیشتر کشاورزان در واقع تک محصول هستند، افزود: در منطقه کوهستانی در بخش زهان مردم فقط به تولید زرشک مبادرت می کنند و در این راه بسیار هم فعال هستند.
فرماندار زیرکوه به بازار فروش زرشک اشاره کرد و گفت: بازار فروش این محصول بسیار مهم و استراتژیک و منحصر به فرد متاسفانه در دست دلالان است یعنی وقتی که زرشک تولید می شود و چون نگهداری زرشک با مشکل مواجه می شود و نیاز به سردخانه های بزرگ است و در منطقه و این سردخانه ها وجود ندارد کشاورز مجبور است زرشک خودش را بعد از جمع آوری و به اصطلاح کم خشک کردن آن رو بفروشد و به بازار عرضه کند.
وی ادامه داد: اینجا به اصطلاح گلوگاهی است که کشاورز ما در آن خیلی ضرر می کنند یعنی در واقع دلالان وارد میدان می شوند و زرشک مردم را با قیمت بسیار نازل می خرند و انبار می کنند و وقتی که زرشک بازار برای عرضه جمع شد، آن وقت است که قیمت زرشک خیلی بالا می رود.
غیرتی عنوان کرد: اگر می بینیم که در بازار زرشک آماده قیمتش بالغ بر کیلویی ۲٠٠ هزار تومان است این را به این معنا نبینیم که این ۲٠٠ هزار تومان به جیب کشاورز می رود بلکه از این میزان ممکن است یک سومش به جیب کشاورز برود و دو سوم دیگر به جیب دلالان واریز می شود که متاسفانه این مشکل بسیار بزرگی است که بر سر راه تولید و فروش زرشک وجود دارد.
*لزوم سرمایه گذاری بر روی تاسیس کارخانجات فرآوری زرشک
فرماندار زیرکوه با اشاره به راه حل مشکل فروش زرشک اظهار داشت: برای حل این مشکل قطعا باید اول محصول زرشک با توجه به اقداماتی که جهاد کشاورزی انجام می دهد، از طریق برگزاری نمایشگاه ها در سطح ملی و همچنین جشنواره هایی که برگزار می شود برای مردم شناخته شود.
وی ادامه داد: همچنین باید زیرساخت هایی آماده شود تا بتوان محصول را جمع، نگهداری و هم فرآوری کرد چرا که کشاورزان مجبور هستند زرشک را به صورت خام بفروشند و خام فروشی کنند و در این خصوص ارزش افزوده چندانی برای آنان وجود ندارد و باید یک سری زیرساخت ها آماده شود که نیاز به سرمایه گذاری دارد.
غیرتی در ادامه گفت: کارخانجات فرآوری زرشک می توانند به تهیه عصاره یا شربت و سایر محصولات مرتبط با زرشک بپردازند و ارزش افزوده ایجاد کنند و این سرمایه گذاری در شهرستان تاکنون انجام نشده است درخواست های زیادی از مردم وجود دارد که سرمایه گذاری برای تاسیس کارخانجات فرآوری ایجاد شود اما تاکنون سرمایه گذاری پیدا نشده است که در این زمینه سرمایه گذاری کند و مشکل مردم رو حل کند.
فرماندار زیرکوه با اشاره به اینکه بسته بندی زرشک به صورت سنتی یعنی مشابه یکصد سال پیش انجام می شود، افزود: در زمینه بحث بسته بندی زرشک خیلی کم کار انجام شده و طی چند وقت اخیر یک عده در این زمینه ورود پیدا کرده اند و در بحث هم بسته بندی و هم فرآوری kdc اقدامات بسیار ابتدایی و کمی را شروع کرده تا انجام دهند اما این اقدامات نیاز به سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد یک سری زیرساخت ها دارد که بتوانند از زرشک استفاده درست و خوب را ببرند.
وی در پایان بیان کرد: لزوم سرمایه گذاری برای زرشک در واقع در خصوص بحث فرآوری و همچنین تولید و نگهداری زرشک خیلی زیاد احساس می شود چرا که هم استانداردها رعایت نمی شود و زرشک از کیفیت خودش می افتد به این دلیل که امکانات فرآوری نیست.